Gastronorm

Maakt u gebruik van gastronorm bakken, sledes en bakplaten, dan weet u zeker dat deze wereldwijd gebruikt kunnen worden in iedere professionele keuken.

Gastronorm

Gastronorm is een term voor de standaardmaatvoering van benodigdheden in een professionele keuken. De term gastronorm is een samenvoeging van ‘gastronomie’ en ‘norm’. Met andere woorden: het gaat over de normering en gestandaardiseerde maatvoering voor de gastronomie.

Bij gastronorm komt u vaak aanduidingen als 1/1, 1/2 et cetera tegen. Dit gaat over de afmeting van de standaardmaat (1/1) en afleidingen daarvan. Die standaardmaat van het gastronormsysteem is 53 bij 32,5 centimer. Voordeel van dit systeem is dat de verschillende maten bakken, schalen of sledes eenvoudig in combinatie met elkaar kunnen worden gebruikt. Zo past een 1/2-bak 1 twee keer in een 1/1 bak. Een 1/6 bak past 6 keer in een 1/1 etc.

Voordeel van gastronorm afmetingen

Een professionele keuken waarin gebruik wordt gemaakt van gastronorm, kan logischerwijs zeer efficiënt worden ingericht. De bakken zijn onderling verwisselbaar en eenvoudig te combineren. Omdat gerechten in bakken die aan de eisen voldoen niet onnodig hoeven te worden overgeladen, is ook de hygiëne beter. Daarnaast wordt het systeem wereldwijd gebruikt, dus door te leren werken volgens de gastronorm is een kok overal inzetbaar.

Het feit dat de maatvoering wereldwijd gebruik wordt, betekent ook dat veel fabrikanten zich bekwaamd hebben in het vervaardigen van gastronorm keukenmaterieel. Het aanbod is daardoor groot en de prijs dus lager. Het is dus niet alleen een stuk eenvoudiger en efficiënter om met gastronorm materieel te werken, ook scheelt het uiteindelijk in de kosten. Als horecaondernemer slaat u dus 2 vliegen in 1 klap.

Hoogwaardige gastronormbakken

Van Hattem levert gastronormbakken in alle soorten en maten, van de grote 2/1 tot aan 1/9. Deze zijn vervaardigd van roestvrij staal en gaan daarom lang mee. Ook zijn ze eenvoudig en snel schoon te maken. De verschillende bakken van het gerenommeerde merk Hendi zijn bij ons verkrijgbaar in Budget en Profi Line uitvoeringen. Beide types zijn corrosiebestending en geschikt voor de vaatwasser.

Daarnaast vindt u binnen ons assortiment de zogeheten Heavy Duty bakken, eveneens van roestvrij staal. Dit zijn bakken van hoge kwaliteit, die bedoeld zijn voor zeer intensief gebruik. Ze zijn geschikt voor in de oven (tot 300 graden), in koelkasten/vrieskasten (tot -40 graden), als bain marie-systeem en als chafing dish. Uiteraard is ook grondig schoonmaakwerk geen probleem.

Gastronorm advies

Bent u op zoek naar hoogwaardige gastronorm bakken, maar weet u (nog) niet precies wat u hebben moet? Dan kunt u altijd even contact opnemen met onze klantenservice. Van Hattem bestaat al meer dan 40 jaar en weet dus wat erbij komt kijken om de juiste keuze te ma ken. Mailen doet u naar info@vanhattemhoreca.nl, maar bellen kan natuurlijk ook: 030 - 688 89 62.